perjantai 9. maaliskuuta 2012

Elämäni ensimmäiset munkit

Vihdoinkin oon päässy tekemään munkkeja! Eikä ees ollu niin hankalaa ku oisin kuvitellu.

Oon niin innoissani onnistuneesta lopputuloksesta, että laitan reseptin heti!

3 kananmunaa
2 dl sokeria
4 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g hiivaa (yksi pala)
1 tl suolaa
1 rkl kaardemummaa
n.9 dl vehnäjhauhoja
125 g sulatettua voita/margariinia
1-1,5 litraa rypsiöljyä
+sokeria pinnalle


Vatkaa munat ja sokeri huolellisesti yhteen. Murskaa hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää munasokerivaahtoon. Sekoita mukaan suola, kaardemumma, voi/margariini ja osa jauhoista. Vaivaa taikina lisäten välillä loputkin jauhoista. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 20-30 min.
     Levitä jauhoja pöydälle, jolla kaulit taikinan noin 3 cm paksuiseksi levyksi. Painele taikinasta pyöreällä piparimuotilla tai lasilla pyörylöitä. Ne saavat jäädä aika pieniksi, sillä keittämisen aikana taikina pullistuu vähintään kaksinkertaiseksi.Tee reiät käsin (niistäkin kannattaa tehdä suuria)
    Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Keitä munkit kaksi tai kolme, kattilan koosta riippuen, kerrallaan tummanruskeiksi. Nosta munkki varovaisesti pois kattilasta ja kuorruta sokerilla. Yksin keittäminen on hankalaa, ja kuuma äljy saa helposti pahan palovamman! Jos sinulla ei ole kokemusta, kannattaa kokeilla ensimmäisen munkin kypsyyttä keskeltä. Mullakin jäi ensimmäiset väähän raaoiksi keskeltä.

Elämäni ensimmäinen itse valmistettu munkki:
                                    
Jotkut munkin kyllä kieltämättä onnistu aika hyvin...
                                      
  ...Kun taas jotkut näyttää aika kamalilta

Mutta ulkonäöstä huolimatta, ne maistuu ihan oikeilta munkeilta :)

P.S. Tosta taikinasta sain kymmenen munkkia

2 kommenttia:

  1. Nam! Herkullisen näköisiä munkkeja :) tuo tännekki yks

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorry, syötiin Viljan kaa tänään vika puokkiin, loppu :)

      Poista